Repositiemanoeuvres
Wanneer er sprake is van een evenwichtsstoornis (ook wel een BPPD genoemd) kan de fysiotherapeut u helpen met het uitvoeren van een repositiemanoeuvre. Het doel is om het gruis/de ‘oorkristallen’ weer op hun plek te krijgen. Dit gebeurt m.b.v. de zwaartekracht. In de praktijk blijkt het lastig te zijn voor patiënten om dit zelf thuis te doen. Dit komt enerzijds door de angst voor de duizeligheid die hiermee wordt opgewekt. Anderzijds is de coördinatie in het bewegen ernstig verstoord, waardoor de manoeuvre vaak niet juist wordt uitgevoerd.
Vestibulaire revalidatie
Wanneer er schade is ontstaan aan het evenwichtsorgaan, bijvoorbeeld a.g.v. een virus of een ontsteking, maar ook in andere situaties waarin het evenwichtssysteem niet optimaal functioneert, zoals bij de ziekte van Meniere, kunt u bij de fysiotherapeut oefeningen krijgen om de duizeligheidsklachten/ balansproblemen te verminderen.
De fysiotherapeut kijkt samen met u naar het bewegend functioneren, daarbij wordt gelet op de algehele balans, maar ook naar het bewegen in het nek/halsgebied, de oogcoördinatie en beeldstabilisatie. De vestibulaire revalidatie bestaat uit oefeningen die u vooral thuis kunt doen.
AOT (adem- en ontspanningstherapie)
Duizeligheid komt vaak voor bij spanning, depressie en angst. De patiënt voelt zich dan wat zweverig in het hoofd en onzeker. Er kan een disfunctioneel adempatroon ontstaan, waarbij de patiënt soms moeite ervaart met ademen, ook wel chronische hyperventilatie genoemd. M.b.v. Adem -en ontspanningstherapie kunt u een prettige ademhaling aanleren, en daarbij beter leren ontspannen.
Valtechnieken
Wanneer u daadwerkelijk omvalt vanuit balansproblemen, kunt u geholpen worden middels valtechnieken. Bij de wat oudere patiënten is dit een veelvoorkomend probleem.